Uniikin hääpuvun teettämisen ABC

Unelmien hääpuvun löytäminen on varmasti jokaiselle morsiamelle yksi tärkeimmistä hääjärjestelyjen osa-alueista. Useimmilla on varmasti myös mielessä mielikuva siitä täydellisestä puvusta, joka toteuttaa unelman omasta morsiuslookista. Joskus kuitenkin voi käydä niin, että sitä täydellistä pukua ei liikkeistä löydykään. Onneksi meillä on Suomessa todella taitavia hääpukuihin erikoistuneita pukuompelimoja, joiden kautta on mahdollista toteuttaa juuri se haaveiden puku.

Monesti ajatellaan, että puvun teettäminen on todella arvokasta ja työläs projekti ja ehkä se tarjouspyyntökin jää ennakkoajatusten vuoksi lähettämättä. Päätin ottaa yhteyttä Turkulaiseen Pukuniin ja tiedustella vähän tarkemmin, millä tavoin se uniikki puku oikeastaan syntyykään morsiamen ajatuksista kohti valmista hääpukua.

Jos Pukuni ei ole vielä kaikille tuttu, on varmasti pieni esittely paikallaan. Pukuni on yhden naisen yritys, joka syntyi rakkaudesta kauniisiin pukuihin. Yrityksen takaa löytyvä Saara valmistui vaatetuksen artesaaniksi Vantaan käsi- ja taideteollisesta vuonna 2002. Kiinnostus juuri hääpukuihin kasvoi hänen suuntautessaan päättötyössään morsius- ja juhlapukuihin ja työskenneltyään valmistumisen jälkeen pari vuotta Helsinkiläisessä Morsmaikku -ompelimossa. Pitkäaikainen unelma toteutui viisi vuotta sitten, kun Saara perusti Pukunin Turun Eerikinkadulle, josta liike edelleen löytyy.



Kuvat syksyn Pukunin 2015 sykysn hääpukukuvauksista: Jere Satamo Photography Video: Rabbit Visuals Puvut: Pukuni Hiuskoristeet: AINO Kakut: Gaggui Paperituotteet: Makea Design  Kukat: Kukka Fiori Sormukset: AITO Kultasepänverstas Stailaus: AINO / Satu & Pukuni / Saara Meikit: Mona's Daily Style Hiukset: Hanna Julku Mallit: Mirka & Wilma, Modelpoint Lisää kuvia: Pukunin blogissa

Esitin Saaralle muutaman kysymyksen hääpukusuunnittelusta. Toivottavasti tästä on inspiraatioksi kaikille teille, jotka harkitsette tällä hetkellä oman unelmien puvun teettämistä!

Kuinka aikaisin tulee olla yhteydessä pukusuunnittelijaan, mikäli haaveilee uniikin hääpuvun teettämisestä?

Yleensä pukukyselyt tulevat noin 7-12kk ennen hääpäivää ja se onkin hyvä ja varma aikataulu. Vuodesta ja vuodenajasta riippuu mikä on lyhin aika puvun tilaamiselle. Joskus kesä on niin täynnä, että joudun jo helmi-maaliskuussa sulkemaan tilauskalenterin syyskuulle asti. Tälle kesälle tai syksylle mahtuu vielä pari uutta tilausta. Sesongin ulkopuolella, eli syksyisin ja talvisin voin usein ottaa tilauksia lyhyelläkin varoitusajalla. Koska puku valmistuu nopeimmillaan viikossa, voi aina soittaa ja kysyä ehdinkö tehdä pukua. :)

Mitä ensimmäisessä yhteydenotossa tulisi kertoa, jotta pystyt antamaan hinta-arvion ja aikatulun projektista?

Ensimmäisessä yhteydenotossa olisi hyvä olla hääpäivä ja näkisin mielelläni jotain inspiraatiokuvia morsiamen pukuajatuksista. Kuvien perusteella on helpompi antaa hinta-arviota, ja aikatauluun vaikuttavat myös toiveiden mukaiset kankaat. Jos mielessä on jotain ihan erityistä, voi täydellisten materiaalien etsimiseen mennä enemmän aikaa. Alkuvaiheessa varmistutaan myös siitä, että olen oikea tekijä juuri sille puvulle, eli että tyylimme kohtaavat. Useimmiten morsiamet ovat kyllä tutustuneet tekemiini pukuihin erittäin hyvin. En edes muista milloin olisi viimeksi tullut kysely puvusta, jonka tyyli ei ole tuntunut lainkaan omalta. Tämä on tärkeää, sillä vaikka puku tehdään aina morsiamen näköiseksi, näkyy siinä myös oma kädenjälkeni. Yhteyttä voi silti ottaa aina rohkeasti, ja jos jotain tietoja puuttuu, kyselen niitä kyllä.

Mitä varautua ensitapaamiseen pukusuunnittelun merkeissä?


Ensitapaamiselle ei tarvitse välttämättä mitään mukaan. Jos olen saanut inspiraatiokuvia etukäteen, osaan valmistautua tapaamiseen paremmin ja miettiä myös omia ehdotuksia valmiiksi. Jos esimerkiksi hääkengät on jo hankittuna, ne voi halutessaan ottaa mukaan. Liikkeessä on joitakin mallipukuja, joita voidaan sovitella, jos koko on oikea. Pukuja sovittelemalla ja muokkailemalla on helpompi miettiä parhaiten sopivia malleja ja materiaaleja. Pukunissa on myös paljon kangas- ja pitsinäytteitä, joten asiakkaalta ei vaadita materiaalituntemusta. Voin näyttää mikä näyttää ja tuntuu miltäkin, ja kertoa kuhunkin malliin parhaiten sopivista kankaista lisää. Neuvon myös millaisia yhdistelmiä on mahdollista toteuttaa, että puku esimerkiksi pysyy vielä päällä.

Kuvat syksyn Pukunin 2015 sykysn hääpukukuvauksista: Petra Veikkola PhotographyPuvut: Pukuni Hiuskoristeet: AINO Kakut: Gaggui Paperituotteet: Makea Design Kukat: Kukka Fiori Stailaus: AINO / Satu & Pukuni / Saara Meikit: Mona's Daily Style Hiukset: Hanna Julku Mallit: Mirka ja Wilma, Modelpoint Paikka: Tuorlan majatalo, Kaarina / Lisää kuvia: Pukunin blogissa


Kuinka monta tapaamista suunnittelu vaatii?

Tapaamisia tarvitaan useimmiten 2-3. Ensimmäisellä tapaamisella suunnitellaan pukua, otetaan mitat, valitaan materiaalit ja allekirjoitetaan sopimus. Jos kankaita ei löydy heti, voimme jatkaa oikeiden etsimistä myös sähköposteja ja tilkkuja lähettelemällä. Toisella kerralla sovitetaan jo melko valmista pukua. Jos asiakas tulee kauempaa, voimme tavata aamupäivällä ensimmäisen kerran ja valmiin puvun saa korjausten jälkeen jo samana iltana mukaansa. Toinen vaihtoehto on sovittaa pukua yhdellä tapaamisella ja noutaa se valmiina eri päivänä. Noudon yhteydessäkin pukua sovitetaan vielä, että kaikki on varmasti kunnossa.

Ohjaatko asiakasta tarvittaessa valitsemaan hänelle sopivan tyylin, sävyn yms. yksityiskohdat?


Osa morsiamista päätyy Pukuniin siinä vaiheessa, kun mistään ei löydy oikeanlaista pukua. Osa luovuttaa jo heti, eikä lähde edes etsimään tai haluaa lähtökohtaisesti uniikin puvun. Oma tyyli ja vartalo tunnetaan siis hyvin, ja tiedetään, mitä halutaan. Annan kyllä neuvoja siitä miten eri mallit vaikuttavat mittasuhteisiin, millä jotain piirrettä saa korostettua ja miten häivytettyä toista. Sävyt katsotaan yhdessä ihoon ja hiusten väriin sopiviksi, ja mietitään vaikuttaako se kukkien tai häiden muuhun väritykseen. Morsiamen tyyli hahmottuu helposti ensimmäisellä tapaamisella, ja siitä poimitaan parhaimmat elementit hääpukeutumiseen.

Mitä oman uniikin hääpuvun teettäminen maksaa ja mistä hinta koostuu?

Suurin osa Pukunin pitkistä mittatilauspuvuista on tällä hetkellä noin 1600-1800€, suurempi hintahaitari lyhyistä puvuista alkaen on 1400-2000€. Hintaan sisältyy suunnittelu, sovitukset, korjaukset ja kaikki tarvittavat materiaalit. Etsin kankaat morsiamen toiveiden mukaisesti ja tilaan niitä ympäri maailmaa. Puvun hintaan kuuluu läpinäkyvä muovinen pukupussi ja valkoinen kankainen vetoketjulla suljettava pukupussi. Mukaan tulee myös käyttöohjeet ja esimerkiksi antistaattinen suihke, virkkuukoukku napittamista varten tai muuta, mitä puvun käyttöön tarvitaan. Täältä vielä lisää tietoa: http://pukuni.blogspot.fi/2013/02/palvelua-morsiamille.html

Ja koska minä olen aina hirmukiinnostunut tulevista trendeistä, pyysin vielä Saaraa antamaan oman näkemyksen 2016 hääpukutrendeistä

Taas on tulossa uutta ja ihanaa! Pitkät pitsihihat ihastuttavat, kaksiosaiset crop top puvut ja pelkkää pitsiä olevat läpikuultavat pitsiyläosat ovat nyt omia suosikkejani uusista tuulista! Kevyet ja kapeat harsohelmat tai laskeutuvat sifonkihelmat ovat suosittuja Pukunin asiakkailla. Yleensä mittatilausasiakkaat haluavat jotain sellaista, mitä ei vielä ole saatavana pukuliikkeistä, joten uusimmat trendit voivat rantautua maailmalta nopeastikin teetettyihin pukuihin.

Iso kiitos vielä Saaralle kommenteista ja innokkuudesta selventää projektia uniikin puvun teetämisestä. Kuvituksena käytetyt upeat kuvat on otettu Pukunin syksyn 2015 pukukuvauksista. Ylimmät kaksi kuvaa on ottanut Jere Satamo, loput kuvat Petra Veikkola.

Kuvat syksyn Pukunin 2015 sykysn hääpukukuvauksista:: Petra Veikkola PhotographyPuvut: Pukuni Hiuskoristeet: AINO Kakut: Gaggui Paperituotteet: Makea Design Kukat: Kukka Fiori Stailaus: AINO / Satu & Pukuni / Saara Meikit: Mona's Daily Style Hiukset: Hanna Julku Mallit: Mirka ja Wilma, Modelpoint Paikka: Tuorlan majatalo, Kaarina / Lisää kuvia: Pukunin blogissa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti